Poimijakortti
Kesällä 2020 innostuin suorittamaan muutaman kasvin luonnonyrttien poimijapassin/-kortin. Ystäväni ihmettelivät, että miksi menet voikukan tunnistuskokeeseen ja vielä maksat siitä?
No, pointtihan tässä on se, että jos haluaa hankkia lisäansioita keräämällä villiyrttejä myyntiin, on poimijakortti tärkeä todiste ostajalle poimijan osaamisesta ja laadun tae.
Poimijan on tunnistettava varmasti keräämänsä kasvi sekä tunnettava sen keruu- ja käsittelymenetelmät.
- 6.6.2020 kävin Jokioisilla, Yrttivilliys osuuskunnan poimijakorttikoulutuksessa ja kokeessa. Käsiteltävät kasvit olivat: nokkonen, voikukka, vuohenputki, koivu ja kuusi (varsinkin kuusenkerkkä)
- 9.6.2020 tentin Luontoemon Pauliina Silvalle vadelman lehden, mesiangervon ja katajan
- lehdet puhtaita, nuoria, terveitä, vahingoittumattomia
- paksuja lehtiruotien tyviä ei saa olla mukana
- voikukan lehdistä riivitään 2/3 lehden kärkiosasta niin, että keskiruotia ei tule mukaan
Ote kirjasta: Moisio Simo, Luonnonyrttiopas-
Hyvän käytännön ohjeet luonnonyrttialalle, 2017
The English name, dandelion, comes from the French name dente de lion meaning "lion's tooth", referring to the coarsely toothed leaves. It's said that more coarsey toothed the leaves are more bitter the taste, so better to collect those with smooth leaves.
Det svenska namnet maskros kommer av att det ofta finns tripsars larver -"maskar" - i blomman.
Blommor och späda blad av maskros kan användas i sallader.
Roten rostades förr till kaffesurrogat.
Av blommorna kan man göra maskrosvin.
Kommentit
Lähetä kommentti